Rusakon sisä- ja ulkofileet
3 rkl
öljyä paistamiseen
2 rkl
voita
sormisuolaa
mustapippurirouhetta
Kastike
2 dl
paksua ruokakermaa tai tarkoitukseen soveltuvaa tuorejuustoa.
100 g
säilyke- tai coctailkirsikoita
10 kpl
kirsikkatomaatteja
2 tl
pippurirouhetta (maun mukaan musta-, viher- tai rosepippuri)
Hunajaiset uunijuurekset
200 g
porkkanaa
200 g
punajuurta
200 g
palsternakkaa
200 g
lanttua tai naurista
2 rkl
öljyä
2 rkl
hunajaa
½ tl
suolaa
¼ tl
valkopippuria
½ tl
rosmariinia
½ tl
timjamia
Tuunattu pottuvoi
1 kg
jauhoisia perunoita
25 g
voita
keskikokoinen sipuli hienoksi hakattuna
keitinlientä ja maitoa
loraus kermaa
2 kpl
valkosipulinkynttä murskattuna
suolaa
persiljaa tai tilliä

Rusakonfileet kirsikkakerma-pippurikastikkeessa, hunajaisia uunijuureksia ja tuunattu pottuvoi

Poista ulkofileistä kalvot ja anna lihan lämmetä huoneenlämpöön.
Kuumenna öljy – mieluiten valurautapannulla – ja lisää voi.
Ruskista ulkofileet kauttaaltaan niin, että lihan pinta sulkeutuu ja fileet ovat kauniin ruskeita.
Laita sisäfileet pannulle vasta paistamisen loppuvaiheessa etteivät ne mene ylikypsiksi.
Ripottele fileiden pintaan hieman sormisuolaa ja pippuria ja kääri folioon. Laita käärö 150-asteiseen uuniin tasaantumaan siksi aikaa kun teet kastikkeen.

Kastike

Tee kastike fileiden paistorasvaan/liemeen.

Kuumenna paistorasva/liemi ja pyöräytä kirsikat siinä nopeasti.
Lisää pannulle tilkka vettä tai lihalientä ja kiehauta.
Aseta fileet pannulle. Valuta myös fileistä irronnut lihasneste pannulle.
Kaada kerma tai lusikoi tuorejuusto fileiden päälle ja anna kiehahtaa niin, että kastike hieman sakenee.
Laita kirsikkatomaatit kastikkeeseen.

Ripottele vielä fileiden päälle mieleistäsi pippuria tai niiden sekoitusta.

Tarjoile fileet pöytään kuumassa pannussa ja leikkaa ne viistoon lihassyitä vasten viipaleiksi juuri ennen syöntiä.

Hunajaiset uunijuurekset

Kuori ja lohko juurekset haarukkapaloiksi kulhoon.
Ripottele sekaan suolaa ja valkopippuria ja lisää öljy.
Sekoita ja laita ne uunipannulle leivinpaperin päälle.
Paahda juureksia 175 asteessa noin 30–40 minuuttia tai kunnes ne tuntuvat pehmeiltä.
Valuta juuresten päälle hunajaa ja sekoita. Anna paahtua vielä 5–10 minuuttia niin, että ne saavat kauniin värin.
Mausta juurekset tarjoiluastiassa vielä esimerkiksi rosmariinilla ja timjamilla.

Tuunattu pottuvoi

Kuori ja lohko perunat. Keitä pehmeiksi, säästä keitinliemi.
Lisää silputtu sipuli, valkosipulimurska ja voi perunoiden sekaan. Nuiji soseeksi.
Notkista keitinliemellä/maidolla niin, että voit lisätä vielä hieman kermaa.
Mausta suolalla ja kuumenna hellalla/mikrossa ennen tarjoilua.
Koristele tarjoiluastiassa esim. persiljalla tai tillillä.

Lisukkeiksi sopivat puolukka- tai viinimarjahillo sekä esimerkiksi marinoidut/pikkelöidyt sienet.

Juomasuositus: raikas vesi ja punaviini

Kari Poikulainen