4 kg
hirven rikottuja putkiluita
pala lihallista potkaa
vettä
1
pieni punajuuri
½
juuriselleriä
4
porkkanaa
3
sipulia
1
palsternakka
pala chilipippuria
muutama laakerinlehti
parikymmentä mustapippuria
timjamin oksa
rosmariinin oksa
10
katajanmarjaa

Hirviliemi

Paahda luita tunnin verran 180-asteisessa uunissa ja laita isoon kattilaan. Kaada päälle kylmää vettä niin paljon, että peittyvät huolella. Ala keittää hiljalleen varoen kuitenkin, ettei kiehu. Mitä hitaammin haudutat, sitä kirkkaamman lopputuloksen saat. Kuori syntynyttä vaahtoa aina välillä pois.
Kun liemi on kiehunut noin kymmenen tuntia, lisää paahdetut vihannekset ja mausteet Pese vihannekset hyvin ja leikkaa kuorineen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Paahda kuivalla pannulla tai sähköliedellä tummiksi. Liemi saa tästä väriä hieman.
Keitä vielä pari tuntia hiljaa.
Siivilöi liemi ja tarkista maku.
Tarvittaessa voit keittää kokoon, jotta maku tiivistyy.

On myös tapana kirkastaa jauhetun lihan ja munanvalkuaisten kera, jos liemi on oikein sameaa. Annostele kuuma liemi kuppeihin ja lisää ginillä maustettua ohutta kermavaahtoa tai voitaikinakansi.