Tämän blogikirjoituksen takaa löytyy Suomen Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Panu Hiidenmies, joka johdattelee meitä grilliherkkujen pariin. Vielä on grillikautta jäljellä!
Riistaa valmistettaessa ei useinkaan tulla miettineeksi grillausvaihtoehtoja. Etenkin hirvieläimet, mutta myös villisika sopivat grillattaviksi vartaina, kylkipaloina tai pihveinä. Olen jo useamman kesän ajan pitänyt jääkaapissa marinadissa hirven, peuran tai kauriin lihakuutioita grillausta varten. Marinadiin olen käyttänyt öljypohjaa, johon lisätään sipulia, valkosipulia, ja tuoreita yrttejä. Viimeaikoina olen käyttänyt mustapippurin ohella myös viherpippuria. Paahto- ja sisäpaistin sekä fileiden ohella grillivartaisiin voi aivan hyvin käyttää kulmapaistia ja lapapaistia. Lihat voivat mainiosti olla useammankin päivän jääkaapissa maustumassa ja mureutumassa. Tämä helpottaa myös valmistusta. Samalla kerralla voi valmistaa isomman erän lihoja ja niitä voi ottaa käyttöön tarpeen mukaan.
Lihat kuutioidaan. Olen usein tehnyt hieman kookkaampia kuutioita, jotka säilyvät paahtamisen aikana paremmin mehukkaina. Myös repaleisemmat ja vähäarvoisemmata palat sopivat tarkoitukseen. Marinointipussin pohjalta löytyvät loput mehut voi hyödyntää vartaiden valeluun valmistuksen aikana. Riistaiset grillivartaat ovat tuhtia evästä ja salaatin lisäksi ei välttämättä lisukkeita tarvita. Suuret ohrasuurimot sopivat hyvin grillattujen riistakuutioiden kanssa. Villisian kanssa tulee muistaa lihan tarkastus ja kunnollinen kypsentäminen. Hirvieläimet kannattaa jättää sisältä vähintäänkin roseksi. Nyt ei muuta kuin grillaamaan loput palata mitä pakastimesta löytyy. Pian saadaan uutta täytettä!
Panu Hiidenmies